Эрхэм зорилго: Хүн амын хэрэгцээнд нийцсэн чанартай, аюулгүй, хүртээмжтэй эрүүл мэндийн тусламж үйлчилгээг нэвтрүүлэх*********Алсын хараа: Эрүүл аюулгүй амьдралыг хүн бүрт.....


Мэдээлэл:Аймгийн хэмжээнд 2018 оны эхний 11 сарын  байдлаар нийт 1258 эх амаржсан нь өнгөрсөн оны мөн үеэс төрөлт 54 тохиолдлоор нэмэгдсэн байна. Амьд төрсөн 1259 хүүхдийн: 52.1 % нь эрэгтэй ,47.9 % нь эмэгтэй, 2,2% нь 2500 граммаас доош бага жинтэй төрсөн.  Аймгийн хэмжээнд өссөн дүнгээр 0-5 хүртлэх насны 20 хүүхэд /амьсгалын замын эмгэг, нярайн эмгэг, осол гэмтэл/ эндэж, 1000 амьд төрөлтөд ногдох нялхсын эндэгдэл /0-1 нас/ -11.1 промил болж өмнөх оноос 0.3 промилоор нэмэгдэж, хүүхдийн эндэгдэл /0-5 нас/ -15.9 промил байна.   2018 оны эхний 11 сард нийт 1509 жирэмсэн эхчүүдийг жирэмсний хяналтанд авснаас жирэмсний эрт үеийн хяналт 88.9% болж өмнөх оны мөн үеэс 2.7-р нэмэгдэж, хожуу үеийн хяналт 0.9% болж өнгөрсөн оны мөн үеэс 0.3%-р буурсан байна.  Халдварт бус өвчний эрт илрүүлгийн үзлэгийг /артерийн даралт ихсэлт, чихрийн шижин, хөх умайн хавдар, элэгний хавдар/ эрчимжүүлснээр 2018 оны эхний 11 сард  халдварт бус өвчний илрүүлэлт сайжирч нийт  62125 халдварт бус өвчлөл бүртгэгдэж, 10000 хүн амд  10117.3 тохиолдол ногдож байна.        Аймгийн хэмжээнд эмнэлэгт нийт 109424 ор хоног ашиглаж, 15318 хүн эмнэлэгт  хэвтэн эмчлүүлж өмнөх оны мөн үеэс 828 хүнээр нэмэгдэж, дундаж ор хоног 7,1  байна.       Амбулаторийн үзлэг 326177 болж өмнөх оны мөн үеэс 11889 үзлэгээр өссөн. Үүнд:  Өвчний учир үзлэг 2.2%-р өсч 43,8% , Урьдчилан сэргийлэх үзлэг 1,4%-р өсч 33.9%  ,   Идэвхтэй хяналтын үзлэг 1.1%-р буурч 13,8%   ,  Гэрийн идэвхтэй хяналтын үзлэг 2,7%-р буурч 6,7%  ,  Гэрийн дуудлагын үзлэг- 1,8% болж өмнөх оны мөн үеийн түвшинд бүртгэгдсэн байна.     Халдварт өвчний 656 тохиолдол бүртгэгдэж 10000 хүн амд ногдох халдварт өвчин 96,2 болж өмнөх оны мөн үеэс 1,5-аар өссөн байна.    Нийт халдварт өвчний 57,3%-ийг БЗДХ эзэлж, 10000 хүн амд 55,1 ноогдож, өмнөх оны мөн үеэс 15,6–аар өссөн байна. Үүнд: тэмбүү-35, заг хүйтэн-67, трихомониаз-11 тохиолдлуудаар тус бүр  нэмэгдсэн. Амьсгалын замын халдварт өвчин өмнөх оны мөн үеэс  13,7%-иар буурч 28%-ийг, гэдэсний халдварт өвчин 7,4%-иар буурч  10,5%-ийг тус тус эзэлж байна.    Түргэн тусламжийн үйлчилгээ:    2018 оны 11 сард аймгийн хэмжээнд түргэн тусламжийн үйлчилгээ өмнөх оны мөн үеэс 1236-аар нэмэгдэж, нийт 18011 хүнд үйлчилсний 84% нь төвийн дуудлага, 16% /2893/-ийг алсын дуудлага тус бүр эзлэж, нийт дуудлагын 5,2%-ийг осол гэмтлийн дуудлага эзэлж өмнөх оны мөн үеийн түвшинд байна.      Нас баралт: Аймгийн хэмжээнд нийт 367 хүн нас барсан нь өмнөх оны мөн үеэс 14,2% /52 хүн/- ээр нэмэгдсэн.    Нийт нас баралтын 19,6%-ийг эмнэлгийн нас баралт эзэлж, үүний 61,1%  /44/ аймгийн Нэгдсэн эмнэлэг, 12,5% /9/ Замын-Үүд сумын Нэгдсэн эмнэлэгт, 26,4% /19/ бусад эмнэлгүүдэд тус тус бүртгэгджээ.    Эмнэлгийн нас баралтын 30,6%-ийг  хоног болоогүй нас баралт эзэлж, өмнөх оны мөн үеэс 26,3%-иар буурсан ба аймгийн Нэгдсэн эмнэлэг-12, Замын-Үүд сумын Нэгдсэн эмнэлэг, Хатанбулаг сумын ЭМТ тус бүр-3, Даланжаргалан сумын ЭМТ-2, Айраг сумын ЭМТ, хувийн хэвшлийн эмнэлэгт тус бүр-1 тохиолдлууд бүртгэгдсэн, шалтгаан нь элэгний хатуурал, нярайн эмгэг, осол гэмтэл, хавдар, сүрьеэ, зүрх судас, бөөр шээсний замын эмгэгүүд байна.   Нийт нас баралтын 24,3%-ийг осол гэмтлийн шалтгаан нас баралт эзэлж өмнөх оны мөн үеэс 0,8%-аар буурсан. Зам тээврийн осол, ахуйн осол, архины хордлогын шалтгаант осол гэмтлийн нас баралтууд нэмэгдсэн байна.                       Осол гэмтлийн шалтгаант нас баралтыг байршлаар:  Замын-Үүд сумын Борхойн наран ӨЭМТ – 25.4%  ,   Даланжаргалан сумын ЭМТ – 14,8%,   Айраг сумын ЭМТ – 10.1%, Хатанбулаг сумын ЭМТ- 6.7%, Иххэт, Хөвсгөл,Улаанбадрах сумдын ЭМТ-үүд тус бүр – 5,6%,  Зүүнбаян сум дундын эмнэлэг -4,5% , Сайхандулаан, Эрдэнэ сумдын ЭМТ, Замын-Үүд сумын Нэгдсэн эмнэлэг тус бүр 3,3% , Алтанширээ, Өргөн, аймгийн Нэгдсэн эмнэлэг, Агатова, Гоёо-мэнд ӨЭМТ-үүдэд тус бүр 2,2% , Мишээлт-Мана өрхийн ЭМТ-1,1%


Тоолуур

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterӨнөөдөр374
mod_vvisit_counterӨчигдөр563
mod_vvisit_counterЭнэ 7 хоногт1540
mod_vvisit_counterӨнгөрсөн 7 хоногт5359
mod_vvisit_counterЭнэ сард18065
mod_vvisit_counterӨнгөрсөн сард30281
mod_vvisit_counterНийт1265583

We have: 31 guests online
Хаяг IP :: 3.91.79.74
 , 
Today: 3-р сар 26, 2019


Бид авлигаас ангид эмнэлгийн мэргэжилтэнүүд

Эхийн сүүгээр хооллоорой.



  • alt

  • alt


ЗӨВЛӨМЖ

       Албан  байгууллага,  гэр  бүлийн орчинд архи согтууруулах ундаа хэтрүүлэн хэрэглэхгүй  байх, хоолны  хордлого, халтиргаа, гулгаа, осголт, хөлдөлт, томуу  тому  төст  өвчлөлөөс сэргийлэх талаар  дараах  зөвлөмжийг хүргүүлж  байна. Үүнд:
1.    Хоол хүнсийг зөв сонгож авах

  • Хүнсний бүтээгдэхүүнийг гарал үүслийн бичигтэй, тээвэрлэлт,  хадгалалтын шаардлага хангасан, баталгаатай дэлгүүрээс сонгон  авах
  • Хүнсний бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэсэн он, сар, өдөр, хадгалах хугацаа, хадгалалтын нөхцөл зэргийг харах
  • Лаазалсан, нөөшилсөн, хагас боловсруулсан хүнсний сав боодлын  бүрэн  бүтэн  байдлыг  нягталж бүрэн бүтэн байдал алдагдсан, чанар байдал нь өөрчлөгдсөн бол авахгүй байх
  • Өндөг, өндгөн бүтээгдэхүүн, майонез, мөхөөлдөс, кремтэй бялуу, жигнэмэгийг хөргөгч, хөргүүртэй газраас авах

2.    Хүнсний бүтээгдэхүүний хадгалалтанд анхаарах

  • Хүнсний бүтээгдэхүүнийг хөргөгчинд хадгалж, мах, махан бүтээгдэхүүнийг хөлдөөж хадгалах
  • Хоол хүнсний зүйлийг ахуйн цэвэрлэгээний зүйлс, химийн бодис, муудсан зүйлтэй хамт хадгалж болохгүй, болсон болон түүхий бүтээгдэхүүнийг тусад нь хадгалах
  • Хоолыг чанаж, гүйцэд болгосон тэр даруйд хэрэглэх ба 2-оос доош цаг хадгалах
  • Хүйтэн зууш, хоол хүнсийг идэж хэрэглэхийн өмнө хөргөгчнөөс гаргах


       Албан  байгууллага,  гэр  бүлийн орчинд архи согтууруулах ундаа хэтрүүлэн хэрэглэхгүй  байх, хоолны  хордлого, халтиргаа, гулгаа, осголт, хөлдөлт, томуу  тому  төст  өвчлөлөөс сэргийлэх талаар  дараах  зөвлөмжийг хүргүүлж  байна. Үүнд:
1.    Хоол хүнсийг зөв сонгож авах

  • Хүнсний бүтээгдэхүүнийг гарал үүслийн бичигтэй, тээвэрлэлт,  хадгалалтын шаардлага хангасан, баталгаатай дэлгүүрээс сонгон  авах
  • Хүнсний бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэсэн он, сар, өдөр, хадгалах хугацаа, хадгалалтын нөхцөл зэргийг харах
  • Лаазалсан, нөөшилсөн, хагас боловсруулсан хүнсний сав боодлын  бүрэн  бүтэн  байдлыг  нягталж бүрэн бүтэн байдал алдагдсан, чанар байдал нь өөрчлөгдсөн бол авахгүй байх
  • Өндөг, өндгөн бүтээгдэхүүн, майонез, мөхөөлдөс, кремтэй бялуу, жигнэмэгийг хөргөгч, хөргүүртэй газраас авах

2.    Хүнсний бүтээгдэхүүний хадгалалтанд анхаарах

  • Хүнсний бүтээгдэхүүнийг хөргөгчинд хадгалж, мах, махан бүтээгдэхүүнийг хөлдөөж хадгалах
  • Хоол хүнсний зүйлийг ахуйн цэвэрлэгээний зүйлс, химийн бодис, муудсан зүйлтэй хамт хадгалж болохгүй, болсон болон түүхий бүтээгдэхүүнийг тусад нь хадгалах
  • Хоолыг чанаж, гүйцэд болгосон тэр даруйд хэрэглэх ба 2-оос доош цаг хадгалах
  • Хүйтэн зууш, хоол хүнсийг идэж хэрэглэхийн өмнө хөргөгчнөөс гаргах

3.    Хоол хүнсийг бэлтгэх, хэрэглэх зөв дадал эзэмших

  • Хоол хүнсийг бэлтгэх, хэрэглэхийн өмнө гараа угаах 
  • Жимс, ногоог угааж, бүлээн усаар зайлж хэрэглэх
  • Усыг буцалгаж хэрэглэх
  • Болсон түүхий хүнсний сав, хэрэгслэлийг тусад нь хэрэглэж, угааж занших
  • Хоол, хүнсийг чанахдаа хамгийн гүн хэсэгт +70-90 хэмээс багагүй, 30 минутаас доошгүй хугацаагаар сайтар болгож хэрэглэх

4.    Томуу, томуу төст өвчнөөс сэргийлэх

  • Ажлын байрны өрөө тасалгааны дулааныг 18-20 хэмийн дулаан байлгаж, цаг тутамд 10-15 минут цэвэр агаар оруулан, өдөрт 2-3 удаа чийгтэй цэвэрлэгээ хийх
  • Илчлэг сайтай, амин дэмээр баялаг хоол хүнс, жимс, жимсгэний шүүс, аарц хэрэглэх
  • Томуу, томуу төст өвчнөөс сэргийлэх цэгчилсэн иллэг хийж хэвших
  • Албан байгууллагуудад ажилчдын гар угаах нөхцлийг бүрдүүлэх, гараа тогтмол угаах
  • Цаг агаарын байдалд тохируулан дулаан хувцаслах, шаардлагагүй тохиолдолд олон нийтийн газраар явахгүй байх
  • ТТӨ-өөс урьдчилан сэргийлэх талаар сургалт сурталчилгаа хийх, халдвараас сэргийлэх энгийн арга (амны хаалтыг зөв зүүх, амьсгалын замын халдвартай үед ханиаж, найтаахдаа ам, хамраа таглах гэх мэт)-ыг зааж сургах
  • Томуу, томуу төст өвчнөөр өвчилсөн 0-5 хүртлэх насны хүүхэдтэй ажилчдад 2-3 хоногийн цалинтай чөлөө өгч дэмжлэг үзүүлэх
  • Халуурах, толгой өвдөх, ханиалгах, хамраас нус гоожих, булчингаар өвдөх, бөөлжих, суулгах зэрэг шинж тэмдгүүд илэрсэн тохиолдолд эмч, эмнэлгийн байгууллагад хандах
  • Баярын амралтын өдрүүдэд өрх, сумын эрүүл мэндийн төвүүд 10.00-17.00 цагийн хооронд ажиллах болсон тул мэдээллийг иргэдэд хүргэх
  • Томуу,  томуу  төст  өвчлөлийн дэгдэлтийн улмаас эмнэлгийн ачаалал  ихсэж,  эмнэлгийн  дотоод  халдвар  гарах  эрсдэлтэй  байгаа  тул 0-5  насны томуугаар  өвдсөн  хүүхдүүдийн  эхчүүдийг  цалинтай чөлөө  олгож, гэрээр  хүүхдээ  асрах  боломж  олгох


5.    Архи  согтууруулах ундааг  хэтрүүлэн  хэрэглэхгүй  байх, хөлдөлт  осголт, осол  гэмтлээс сэргийлэх

  • Салют /пиротехник/-тэй болгоомжтой харьцаж, зөвшөөрөгдсөн газраас чанарын шаардлага хангасан бүтээгдэхүүн худалдан авч, хэрэглэх бол мэргэжлийн байгууллагын заавар зөвлөмжийг авч гэмтэж бэртэх, галын аюулаас урьдчилан сэргийлэх
  • Баяр ёслолийн  арга  хэмжээг  тэмдэглэн өнгөрүүлэхдээ архи, согтууруулах ундаа хэрэглэхгүй байх, хэрэглэсэн үедээ хамт олон, байгууллага хувь хүнд анхаарал, халамж тавьж, гэмт хэрэг, халдлагад өртөх, осгохоос сэргийлж гэр оронд нь хүргэж өгөх арга хэмжээ авч ажиллах
  • Хувь  хүн  бүр архи согтууруулах ундааг хэтрүүлэн хэрэглэхгүй байх, хөлдөлт, осголтоос сэргийлэх талаар зөв  хандлагатай  байх
  • Өндөр настан, бага насны хүүхэд, жирэмсэн эх, асаргаа сувилгаа шаардсан хүмүүсийг онцгойлон анхаарах, тэднийг ганцааранг нь орхихгүй байх, хараа хяналт сайн тавих
  • Хол замд явахдаа тээврийн хэрэгслийнхээ найдвартай байдлыг хангах, зам тээврийн ослоос сэргийлэх
  • Согтууруулах ундаа хэрэглэсэн бол жолооны ард суухгүй байх
  • Гудамж талбайд ухаангүй буюу биеэ авч явах чадваргүй, осгосон хүн таарвал та яаралтай 103,102 дугаарын утсанд мэдэгдэхийг зөвлөж байна.            


ТА БҮХЭН ЭРҮҮЛ МЭНДЭЭ ХАМГААЛАН САЙХАН БАЯРЛААРАЙ.

АЙМГИЙН ЭРҮҮЛ МЭНДИЙН ГАЗАР





 
 

Өргөдөл гомдол хүлээн авах ажилтан



Холбоо барих